דור 2 ודור 3 בסלולר יבוטלו: משרד התקשורת הודיע כי הוא בוחן במסגרת שימוע את סגירתן של רשתות דור 2 (GSM) ודור 3 בסלולר (UMTS) בהליך מדורג שיימשך חמש שנים עד 31 בדצמבר 2025. עקב כך יפעלו בישראל רק טכנולוגיות דור 4 (LTE) ודור 5 (5G) שהחלה לפעול בארץ לאחרונה.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בשלב הראשון ייאסר ב-1 ביולי 2021 יבוא מכשירים שתומכים בטכנולוגיות ישנות בלבד. בשלב השני ב-1 ביולי 2022, יופסק חיבורם לרשת (אקטיבציה) של מכשירים סלולריים (כולל מודמים ודיבורית לרכב) התומכים בטכנולוגיות ישנות בלבד. חברות שאצלן אחוז הציוד ברשת קטן מ-5% יוכלו להקדים שלב זה. בשלב השלישי - ייסגרו הרשתות.
1 צפייה בגלריה
רשתות הסלולר דור 2 ו-3 ייסגרו
רשתות הסלולר דור 2 ו-3 ייסגרו
רשתות הסלולר דור 2 ו-3 ייסגרו
(צילום: Shutterstock)
הצרכנים יקבלו הודעה על הפסקת חיבור המכשירים וסגירת הרשתות באמצעות החשבונית החודשית, הודעה קולית ומסרון והודעה נוספת אחת לשישה חודשים. החברות יפרסמו על כך הודעות בשלושה עיתונים.

החברות החליפו בעבר ציוד לצרכנים

יש 11 מיליון לקוחות סלולר בישראל, כשמכשירי דור 2 ו-3 מהווים כ-26% מהמכשירים בשוק. בישראל כחצי מיליון מחזיקי טלפונים כשרים, רבים מהם מחזיקים במכשירי דור 2. לפי משרד התקשורת, חברות אזרחיות וביטחוניות מחזיקות טכנולוגיות דור 2 ו-3 להפעלת חיישנים. 2 מיליון טלפונים סלולריים בישראל (כולל חלק מהטלפונים הפועלות בדור 4) לא תומכים בטכנולוגיות מתקדמות.
איך זה עבד בעבר? ב-2009 כשרשת פלאפון ביטלה את הרשת האנלוגית שפעלה בטכנולוגיית AMPS/NAPS היא החליפה לכל מנוי זכאי את הציוד שלו. כך קרה גם ב-2011 כשסלקום ביטלה את הרשת האנלוגית שפעלה ב-דור 2 TDMA, וב-2017 כשפלאפון ביטלה את שירותי רשת הסלולר בדור 2 שפעלה בטכנולוגיית CDMA. ב-2019 ביטלה HOT מובייל בהוראת משרד התקשורת את שירותי רשת דור 2 IDEN.

במשרד בוחנים כיצד יתבצע המהלך

לפי משרד התקשורת, מטרת המהלך, שנעשה גם במדינות רבות בעולם, היא לפנות תדרים עבור דור 5. משאב התדרים בארץ דל יחסית לעולם, שכן חלקם שייכים לגורמי ביטחון. עם זאת, במשרד עדיין בודקים כיצד תתבצע הדרגתיות המהלך שכן עיקר המשאבים שיתפנו הם מסגירת רשת דור 3. סגירת דור 2 קודם לכן לא תניב הרבה תדרים. מצד שני, סגירת דור 3 קודם תגרום לעומס רב על דור 2 בישראל. במשרד שוקלים להאריך זמנית את הקצאת התדרים עד 2025 כדי להקל על ההיערכות.
איך נוהגים בעולם? לדוגמא, בארה"ב :AT&T סגרה את רשת דור 2 ב-2016 ומתכננת לסגור את רשת דור 3 בפברואר 2022. T-Mobile תסגור את שתי הרשתות ב-2021, אחת אחרי השנייה. גם שם מדובר במהלך הדרגתי ולא סגירה בבת אחת של שתי הרשתות.

האצת VoLTE

בישראל פועלות כיום שלוש רשתות סלולר (רט"ן) - PHI networks של פרטנר ו-HOT מובייל, CMG של סלקום ואקספון (וגולן טלקום רישונה בוטל) ורשת פלאפון.
מכשירי דור 4 מהווים 76% מהמכשירים שפועלים בשוק ו-64% מהם תומכים גם בשירות VoLTE המתקדם שמאפשר שיחות וכן שיחות וידיאו. כיום, בהיעדר קליטת VoLTE, השיחות עוברות אוטומטית לטכנולוגיית CS של רשת דור 3. ישנם מכשירי דור 4 שאינם תומכים בטכנולוגיית VoLTE והם עורכים שיחות בדור 2 ו-3.
לכן, המשרד ביקש מחברות הסלולר להתאים את ליבת הרשת לתמיכה ב-VoLTE תוך 4 שנים, כך ש-60% מהשיחות בישראל ייערכו באמצעות VoLTE. בישראל למעלה מ-2 מיליון מכשירים שלא תומכים בטכנולוגיה הזאת, ומעל למיליון יחידות קצה שלא תומכות בשירות.
לפי המשרד, המהלך "יאפשר קפיצת מדרגה טכנולוגית על מנת לשפר את איכות השירותים הסלולריים המסופקים לצרכן הפרטי ולתעשייה, ביניהם: הקצאת תדרים במסגרת מכרז דור 5 אשר יאפשרו את הגדלת שיעור הכיסוי והרחבת הקיבולת בטכנולוגיות מתקדמות, ומתן תמריצים לחברות, לרבות הסדר ההפחתה באגרות אשר יסב שיעור ניכר משירותי השיחה בטכנולוגיות הישנות לשיחות בטכנולוגיות החדשות".